تغییر رنگ دندان و راه های درمان آن

دندان یکی از مشکلاتی است که خیلی ار افراد با آن روبرو هستند ولی دلایل آن را نمیدانند. در این مقاله سعی داریم عوامل مهمی که باعث تغییر رنگ دندان میشنوند را بررسی کنیم:
پوسیدگی ها
پوسیدگی ها جزو شایع ترین دلایل سیاه شدگی مینا و عاج دندان اند. وجود پوسیدگی در لایه های زیرین دندان میتواند از بیرون دندان نیز دیده شود که نمای سیاه رنگ به دندان میدهد. اینگونه پوسیدگی ها باید هرچه زودتر توسط دندانپزشک برداشته شوند. پوسیدگی دندان باعث ایجاد لکههای سفید، زرد یا سیاه روی دندان میشود.
انواع لکه ها
خوراکی ها: ایجاد لکه ها میتواند به دلایل مختلفی همچون انواع نوشیدنی ها و خوراکی ها ایجاد شوند. نوشیدنی هایی همچون انواع نوشابه ها، قهوه، چای سیاه، مواد مخدر و الکل. بهتر است مصرف اینگونه مواد را محدود کرده و بعد از مصرف این مواد، بهداشت صحیح دهان و دندان را انجام دهیم.
انواع داروها: مانند مکمل های آهن، آنتی بیوتیکهایی مانند تتراسایکلین و داکسی سایکلین باعث تغییر رنگ دندانهای کودکانی میشود که زیر ۸ سال دارند و دندانهایشان هنوز در حال رشد است، دهانشویههای حاوی کلروهگزیدین و ستیل پیریدینیوم کلراید، بآنتی هیستامینها، داروهای ضدروان پریشی و داروهای فشار خون نیز باعث لکه شدن دندان میشود.
بیماری: برای مثال یکی از عوارض شیمیدرمانی و پرتودرمانی سر و گردن لکه شدن دندان است. عفونتهای خاص دوران بارداری نیز به دلیل تاثیر بر رشد مینا به لکه شدن دندانها میانجامد.
مصرف زیاد فلوراید(فلوروسیس): دریافت بیش از اندازه فلوراید از منابع محیطی (غلظت بالای فلوراید در آب آشامیدنی) یا زیادهروی در مصرف آن (اعمال فلوراید روی دندان، دهانشویه، خمیردندان و مکملهای خوراکی فلوراید) باعث لک شدن دندان میشود.
آسیب دیدن: دندان لبپر شده، شکسته یا ترک خورده به دلیل آسیب دیدن مینا یا از بین رفتن عصب تغییر رنگ میدهد. برای مثال آسیب ناشی از سقوط و زمین خوردن فرایند تشکیل مینا را در خردسالانی مختل میکند که دندانهایشان هنوز در حال رشد است. آسیب دیدن دندان باعث لک شدن دندانهای بزرگسالان نیز میشود.
مواد دندانپزشکی: بعضی از مواد به کار برده شده در دندانپزشکی مانند ترمیمهای آمالگام، به ویژه مواد حاوی سولفید نقره رنگ خاکستری ـ سیاه به دندان میدهد.
درمان
سفید کردن دندان (بلیچینگ):
ماده اصلی سفیدکننده دندانها پر اکسید هیدروژن است که باعث اکسید شدن رنگدانه های رسوب کرده بین هرمهای مینایی شده و آنها را از بین میبرد. به مرور زمان این ماده به قسمتهای زیرین مینا در عاج نفوذ میکند و رنگ آن را روشنتر کرده و باعث سفید شدن دندان میشود .
سفید کردن دندان مرده (سفید کردن دندان از داخل):
سفید کردن درون یک دندان مرده طی فرآیند عصبکشی مورد استفاده قرار گیرد. به این منظور مخلوطی از مواد سفید کننده (معمولاً مخلوط سدیم پر بورات و هیدروژن پر اکسید) به مدت کوتاهی درون فضای ریشه دندان تیره شده قرار میگیرد. واکنش شیمیایی این مواد، دندان را از داخل سفید میکند.
روکش زیبایی ونیر:
ونیر که روکشی نازک و دست ساز از مواد کامپوزیتی یا سرامیکی است برای پوشش سطح خارجی دندان تغییر رنگ داده مورد استفاده قرار میگیرد. برای قرار دادن آن روی دندان، بخشی از سطح خارجی دندان تراش و صیقل داده میشود و روکش ونیر که در لابراتوار تهیه شده روی آن قرار می گیرد.
باندینگ:
در این روش، مواد مصنوعی همرنگ دندان، روی دندان قرار داده میشود و با نور سفت میشود. این مواد با قرار گرفتن روی دندان میتوانند رنگ دلخواه را به دندان برگردانند.